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The purpose of this brochure is to promote 
ethical judicial elections in South Dakota 
and thus preserve the dignity and integrity of 
South Dakota’s judicial system.  This 
brochure is intended to be a useful 
reference, not a replacement for the 
candidate’s independent review of the South 
Dakota Code of Judicial Conduct, the South 
Dakota Code of Professional Responsibility, 
applicable statutes and case law, and 
advisory opinions of the South Dakota 
Special Committee on Judicial Election 
Campaign Intervention.  
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1. Scope 

 
Q. Who must comply with the South Dakota 
Code of Judicial Conduct? 
 
A. All candidates for judicial office must 
comply with the South Dakota Code of 
Judicial Conduct.  A successful candidate, 
regardless of whether the candidate is an 
incumbent, is subject to judicial discipline 
for engaging in improper conduct during his 
or her campaign.  An unsuccessful attorney 
candidate is subject to disciplinary action 
from the State Bar of South Dakota.  See 
South Dakota Code of Judicial Conduct 
Canon 5E; see also South Dakota Code of 
Prof’l Responsibility R. 8.2(b) (providing 
that“[a] lawyer who is a candidate for judicial 
office shall comply with applicable provisions 
of the code of judicial conduct”).   
 
Q.  Why are there different rules for judicial 
elections? 
 
A.  Different rules apply to judicial elections 
because different standards apply to judicial 
officers.  Impartiality, fairness, and integrity 
are integral to the success of our legal 
system.  As the preamble to the South 
Dakota Code of Judicial Conduct recognizes,  
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“[o]ur legal system is based on the principle 
that an independent, impartial, fair and 
competent judiciary will interpret and apply 
the laws that govern us.”  In light of this 
important principle, judges are bound to 
perform their duties fairly and impartially, 
without bias or prejudice.  See Canons 3B(5), 
(9), & (10).   
 
Consequently, candidates for judicial office 
must “maintain the dignity appropriate to 
judicial office and act in a manner consistent 
with the integrity, impartiality, and 
independence of the judiciary . . . .” Canon 
5A(3).  Judicial candidates must conduct 
themselves and their campaigns differently 
than other candidates for public office.  
Unlike other candidates, who may freely 
advocate their personal views, make 
promises, and commit themselves to certain 
actions if elected, candidates for judicial 
office must refrain from making “pledges, 
promises, or commitments that are 
inconsistent with the impartial performance 
of the adjudicative duties of the office.”  
Canon 5A(3)(d).  Allowing judicial candidates 
to campaign without these restrictions would 
undermine the fundamental duty of  
impartiality all judicial officers must uphold. 
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2. Finances 

 
Q.  Are there any restrictions on my ability to 
raise funds for my campaign? 
 
A.  Yes, Canon 5A(1)(e) prohibits judicial 
candidates from personally soliciting or 
accepting campaign contributions “other 
than through a campaign committee 
authorized by Section 5C(2).”  Section 5C(2) 
permits a judicial candidate subject to public 
election to establish a campaign committee 
and sets forth a number of restrictions the 
candidate and campaign committee must 
follow.  As noted in the commentary to 
Section 5C(2), “[c]ampaign committees may 
solicit and accept campaign contributions, 
manage the expenditure of campaign funds, 
and generally conduct campaigns.”  Judicial 
candidates, however, may only personally 
solicit campaign contributions from family 
members, intimate partners, or judges over 
whom the candidate does not hold a position 
of authority.  See Canon 5C(2)(c).        
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Q.  Am I responsible for the actions of my 
campaign committee? 
 
A.  Yes, as the commentary to Canon 5C(2) 
points out, judicial candidates “are 
responsible for compliance with the 
requirements of election law and other 
applicable law, and for the activities of their 
campaign committees.”  According to Section 
5C(2)(b), a judicial candidate is required to 
direct his or her campaign committee: 
 

(i) to solicit and accept only such 
campaign contributions as are 
reasonable, in any event not to 
exceed one-thousand dollars 
($1,000) in the election year per 
individual or organization; 
 

(ii) not to solicit contributions for the 
candidates’ campaign earlier than 
January 1 of the election year and 
no later than December 31 of the 
election year; 
 

(iii) that in addition to complying with 
all applicable statutory 
requirements for disclosure of 
campaign contributions, 
candidates or candidates’  
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campaign committees shall 
comply with all applicable  
statutory campaign reporting 
requirements; 
 

(iv) not to use or permit the use of 
campaign contributions for the 
private benefit of the candidate or 
others; and 
 

(v) not to disclose to the candidate 
the identity of campaign 
contributors nor to disclose to the 
candidate the identity of those 
who were solicited for 
contribution and refused such 
solicitation.  The candidate may 
be advised of aggregate 
contribution information in a 
manner that does not reveal the 
source(s) of the contributions.  

 
Q.  May my campaign committee accept 
contributions from lawyers practicing before 
me? 
 
A.  Yes, the commentary to Canon 5C(2) 
expressly permits the solicitation and 
acceptance of contributions from lawyers 
practicing before a judicial candidate,  
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“provided that the solicitation makes no 
reference, direct or indirect, to any particular  
pending or potential litigation.”  However, it 
is important to note that contributions 
“should not be knowingly solicited or 
accepted from a party, or one employed by, 
affiliated with or a member of the immediate 
family of a party, to litigation that (a) is 
before the candidate, (b) may reasonably be 
expected to come before the candidate if 
elected, or (c) has come before the candidate 
so recently that the knowing solicitation or 
acceptance of funds may give the appearance 
of improper use of the power or prestige of 
judicial office.”  Canon 5C(2) (commentary).  
Further, “contributions may not be 
knowingly solicited or accepted from any 
firm, corporation or other organization that 
has as one of its purposes the promotion of 
one side of a legal issue which may 
reasonably be expected to come before the 
candidate if elected.”  Id. 
 
Q.  Is my campaign committee permitted to 
solicit on-line contributions? 
 
A.  Currently, campaign committees are not 
precluded from soliciting on-line 
contributions.  However, it is important to 
remember that the requirements of Canon  
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5(C)(2) discussed above, along with the 
campaign finance reporting requirements 
found in SDCL chapter 12-27, apply 
regardless of how contributions are received.  
Judicial candidates should also note that 
campaign committee websites must adhere 
to the requirements for printed political 
communications found in SDCL 12-27-15.  
See Canon 5(C)(2) (commentary) (noting 
requirement).     
 

3. Political Involvement  
 
Q.  Am I allowed to attend political gatherings 
and contribute to a political organization or 
candidate during my campaign? 
 
A.  Yes, a judge or candidate may “purchase 
tickets for and attend political gatherings” 
and “contribute to a political organization or 
candidate” at any time.  See Canon 5C(1)(a).  
Identifying oneself as a member of a political 
party and speaking at gatherings on one’s 
own behalf are also permissible.  Id.  
Soliciting funds, however, is generally not 
allowed, and a candidate must exercise 
caution in this area.  See Canons 5A(1) & 
5(C)(2).      
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Q.  May I endorse another judicial candidate 
while I’m a candidate for election? 
 
A.  Yes, a candidate may “publicly endorse or 
publicly oppose other candidates for the 
same judicial office in a public election in 
which the judge or judicial candidate is 
running.”  Canon 5(C)(1)(b)(iii); see also 
South Dakota Special Committee on Judicial 
Election Campaign Intervention Opinions 
#06-02 & #06-06.  A candidate may also 
“seek, accept, or use endorsements from any 
person or organization.”  Canon 5(C)(1)(b)(v).   
 

4. Advertising and Campaigning 
 
Q.  How am I allowed to advertise my 
campaign? 
 
A.  A candidate for election may “appear in 
newspaper, television and other media 
advertisements” supporting his or her 
candidacy.  Canon 5C(1)(b)(i).  A candidate is 
also permitted to “distribute pamphlets and 
other promotional campaign literature.”  
Canon 5C(1)(b)(ii).  Regardless of the form of 
advertisement, candidates should take care 
to ensure that the content of the 
advertisement is accurate, complies with all 
applicable authority, and comports with the  
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“dignity and integrity” a judicial office 
requires.  See Canon 5(C)(1) (commentary).  
Judicial candidates should also be aware 
that SDCL 12-27-15 requires advertisements 
to “prominently display or clearly speak the 
statement: ‘Paid for by (Name of candidate, 
political committee, or political party).’” See 
Canon 5(C)(2) (commentary) (noting 
requirement).      
 
Q.  May my campaign committee create a 
website supporting my candidacy? 
 
A.  Yes, provided the website complies with 
the South Dakota Code of Judicial Conduct 
and all other applicable authority.  As noted 
in the commentary to Canon 5C(1), “[t]he 
conduct of a judicial campaign and the 
manner of presentation of any material in 
connection with a campaign for judicial office 
should comport with the dignity and 
integrity required of that office.”  When 
creating a website, a judicial candidate’s 
campaign committee should adhere to the 
requirements for printed political 
communications found in SDCL 12-27-15.  
See Canon 5(C)(2) (commentary) (noting 
requirement).  If on-line contributions are 
accepted through the website, judicial 
candidates must also be careful to comply  
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with the solicitation requirements of Canon 
5C(2) outlined previously in this brochure as 
well as the campaign finance requirements 
in SDCL chapter 12-27.  
 
Q.  May I wear my robe and appear in a 
courtroom in campaign materials? 
 
A.   An incumbent judge may wear a robe in 
campaign materials.  See Special Committee 
Opinion #06-01.  Magistrate judges who are 
candidates for circuit judge positions may 
also wear their robes, but such candidates 
“should take adequate steps to insure that 
they are accurately identified as a magistrate 
judge when appearing in judicial robes.”  
Special Committee Opinion #06-03.  
Campaign materials depicting a judge or 
attorney in the courtroom are also 
permissible.  See Special Committee Opinion 
#06-01.  When considering one’s appearance 
in campaign materials, all candidates for 
judicial office should ensure campaign 
materials are not “false, deceptive or 
misleading.”  Id.  According to Canon 
5A(3)(d)(ii), a candidate shall not “knowingly 
misrepresent the identity, qualifications, 
present position or other fact concerning the 
candidate or an opponent.” 
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Q.  May I use the title of “judge” in my 
campaign materials? 
 
A.  Yes, provided you actually are an 
incumbent judge.  If you are a judge who is 
running for a different judicial office than the 
one you currently hold, you should make 
sure you are accurately identified to avoid 
misleading the public.  As discussed above, 
candidates should be careful to avoid 
producing campaign materials of any kind 
that are “false, deceptive, or misleading.”  
Special Committee Opinion #06-01; see also 
Canon 5A(3)(d)(ii). 
 
Q. Is it permissible to use the term “reelect” in 
my campaign materials? 
 
A.  Again, context and accuracy are critical 
when determining the propriety of campaign 
materials.  If you were previously elected to 
your position, then using the term “reelect” 
would be permissible.  However, if you were 
appointed, then “the use of the word ‘reelect’ 
in your campaign materials could be 
misleading.”   Special Committee Opinion 
#06-09.  For an appointed incumbent, the 
word “retain” would be more accurate and 
should be used instead of “reelect.”  Id.      
 



Judicial Elections:  A Guide to Ethical 
Campaigning in South Dakota 

 2014

 

13 
 

 
Q.  May I respond to a written questionnaire? 
 
A.  Candidates are permitted to respond to 
written questionnaires.  See Special 
Committee Opinion #06-05.  However, when 
deciding how to proceed, candidates should 
carefully consider Canon 5A(3)(d)(i), which 
provides that a candidate shall not “make 
pledges, promises or commitments that are 
inconsistent with the impartial performance 
of the adjudicative duties of the office.”  In 
other words, great care should be taken to 
avoid making statements that commit the 
candidate to certain actions or decisions 
concerning issues that are likely to come 
before the court.     
 
A candidate should also avoid knowingly 
misrepresenting “the identity, qualifications, 
present position or other fact concerning the 
candidate or an opponent.”  Canon 
5A(3)(d)(ii).  As the commentary to Canon 
5A(3)(d) notes, “[a] candidate should 
emphasize in any public statement the 
candidate’s duty to uphold the law 
regardless of his or her personal views.” 
 
The commentary to Canon 3E(1)(e) discusses 
issues surrounding written questionnaires 
as follows: 
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Candidates for judicial office often receive 
questionnaires or requests for interviews 
from the media and from issue advocacy or 
other community organizations, seeking to 
learn their views on disputed or controversial 
legal or political issues.  Expressing such 
views may require a judge’s recusal or 
disqualification.  Candidates are generally 
not prohibited from  
responding to this kind of inquiry, but 
candidates should proceed with caution if 
they choose to respond.  Depending on the 
wording of the questions and the format 
provided  
for answering, a candidate’s responses might 
constitute pledges, promises or 
commitments to perform the adjudicative 
duties of office other than in an impartial 
way.  In order to avoid violating Canon 3, 
therefore, candidates who choose to respond 
should make clear their commitment to 
keeping an open mind while on the bench, 
regardless of their own personal views.  If 
elected, such candidate shall be recused 
from cases where a candidate’s responses 
constitute pledges, promises or  
commitments to perform the adjudicative 
duties of office other than in an impartial 
way. 
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If a candidate does choose to respond to a 
written questionnaire, the candidate must 
“file a copy of any response with the Clerk of 
the Supreme Court within ten days of the 
submission of the response to the 
questionnaire.”  Canon 3E(3). 
 
Q.  What do I do if I believe another 
candidate’s campaign is unethical? 
 
A.  If you believe another candidate is 
conducting an unethical campaign, the best 
course of action is to file a complaint with 
the Special Committee on Judicial Election 
Campaign Intervention.  The Special 
Committee is a committee of nine members 
appointed by the South Dakota Supreme 
Court “to alleviate unethical and unfair 
campaign practices” arising during judicial 
elections.  See SDCL App. 16-1A, Jud. Qual. 
Comm. R. IV.  “The Special Committee was 
created to issue advisory opinions and to 
deal expeditiously with allegations of 
misconduct in campaigns for judicial office.”  
See Special Committee R. 1.  To learn more 
about the Special Committee, access prior  
opinions, or obtain a complaint form, visit  
http://ujs.sd.gov/Information/judicialelections.aspx. 
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Q.  When are the primary and general 
elections? 
 
A.  Primary elections will be held June 3, 
2014, and general elections will be held 
November 4, 2014. 
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