0 OF SOUTH DAKGTA o - '
L1 ihe Suprems Court SUPREME COURT

I, Ghirsy A, Jamasos- Lt DPEie
(o e Ottt | O RLED
£nd coerest capy of tha onginz thereof as tha sams appaars - IN THE SUPREME COURT FILED
;}Tfﬁ#&“ JT.JJI:? ;f;nteﬁ fn wrtnem:'d wharsof, | have herento et
i M2 aliiwcd the 2eel of smd cot at Flerrs, 5.0, this .
o OF THE FEB 28 2022

/}ffzﬁﬁb 0_ZZ

R e - STATE OF SOUTH DAKOTA %:, v

it * ok k%
Clerk

Ty -
IN THE MATTER OF THE ADOPTION OF ) RULE 22-09
A RULE REQUIRING COURT-APPROVED )
PARENTING EDUCATION FOR ACTIONS )
INVOLVING ISSUES OF CHILD CUSTODY )
OR VISITATION )

— - . Em e ww mm Em A4 mm e mw  mm mu e mm am e -— e e T T I

A hearing was held on February 15, 2022, at Pierre,
South Dakpta,'relating'to the adoption of a new rule relating
to requiring court-approved parenting educétion for actions
involving issues of child custody or visitation and the Court
having considered the proposed adoption, oral presentation
relating thereto and being fully advised in the premises, now,

therefore, it is

ORDERED that the adoption cf a new rule requiring courﬁ—
approved parenting education for actions invelving issues of child
custody or visitation be and it is hereby adopted to read in its
entirety as follows:

Court-approved parenting education for actions
involving issues of child custody or visitation.

The parties to any action which involves the issues of
child custody or parenting time will be required to participate in
a_court-approved course to educate the parties concerning the
impact of the action on the child or children. The course shall be

- completed within sixty days of the service of the summons and
complaint, petition or motion in any action involving child custedy
or parenting time. Participation in the course may only be waived
or delayed by the judge presiding over the action for good cause
shown. Good cause includes but is not limited to a default by one
of the parties or a showing that the parties have previously
participated in a court-approved course or its equivalent within
the past five years.

Participation in the course is not required for a
protection order proceeding or if the- proceeding involves
termination of parental rights of any of the parties. A final.
decree shall not be granted or a final order shall not be
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entered until both parties have complied with this reguirement,
unless participation in the course is waived or delayed for good
cause or is otherwise not reguired. Each party shall be
responsible for arranging their participation in the course and for
payment of the costs of participation in the course.

Each party shall submit certification of completion of
the course to the court prior to the granting of a final decree or
the entry of an corder, unless participation in the course is waived
or delayed for good cause or is otherwise not required as set forth
herein. If participation in the court-approved course is waived or
delayed for good cause or is otherwise not required under this
section, the judge presiding over the action may order that the
parties receive the information in an alternative format.

The State Court Administrator’s Office shall certify
approved courses for parties required to participate in a course.
Approved courses may include those provided by a public or private
entity. At a minimum and as appropriate, an approved course shall _
include information related to the effects of separation or divorce
on children, co-parenting skills and responsibilities, children's
needs and coping techniques, the options for conflict resclution
for parenting time and custodial disputes and the financial
responsibilities of parents,

IT IS FURTHER ORDERED that this rule shall become
effective September 1, 2022. 7
DATED ét Pierre, Scuth Dakota, this 28th day of February,
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